Kategorije

Proizvođači

Koje su završne obrade pločica?

Koje su završne obrade pločica?

Završna obrada površine pločica se radi da bi se postigao određeni izgled pločica od kojeg zavisi i njihova namjena. Postoji više različitih načina za obradu površinskog dijela pločica.
Ako se u proizvodnji radi presovanje pločica prije faze paljenja/pečenja, one će imati grublju teksturu i biće reljefaste odnoso neglazirane. Ako se ipak radi poliranje pločica ali nakon faze njihovog paljenja, one će biti glatke, odnosno glazirane.
Glazirane pločice se sjaje i veoma su glatke. Daju impresivan izgled prostoru, pogotovo u slučaju velikih površina poput hodnika ali su po prirodi klizave. Koriste se za opremanje javnih prostora i kuhinja i trpezarija. Ne preporučuju se za postavljanje u ulaznim dijelovima prostorija, tuševima i vani, oko bazena, jer mogu da budu opasne zbog klizanja.

Eco ceramic Florencia 60x60


Lapatto pločice ili polu-polirane pločice nastaju brušenjem, ali ne predugim da ne bi dobile sjaj i glatkoću poliranih (glaziranih) pločica. Preporučuje se da se postavljaju u salonima, trpezarijama, hodnicima. Ne preporučuju se za postavljanje na vanjskim površinama izloženim vremenskim promjenama.

Eco ceramic Padova Crema 45x45


Pločice sa mat završnom obradom nemaju reflektujuću sjajnu površinu i nisu klizave. Preporučuje se da se postavljaju na ulaznim prilazima, salonima, trpezarijama, kuhinjama i kupatilima. Mogu se postavljati i na vanjskim površinama ali nisu idealne za to.

Eco ceramic Norwich Gris 30x60, 60x60


Grubi način  završne obrade uz pomoć reljefnog kalupa  koristi se pri pravljenju pločica sa reljefnom strukturom. One nisu nimalo klizave i uglavnom se koriste za vanjske površine iako mogu i za unutrašnje ali se ne preporučuje njihova upotreba u kupatilima i kuhinjama iz higijenskih razloga. Prljavština i buđ se mogu nakupiti u rupicama njihove teksture te ih je teško održavati čistima.       
Reljefna završna obrada pločica se dobija presovanjem pločica sa onim materijalima čiju površinu treba da imitiraju. Mogu se koristiti u trpezarijama, kuhinjama, kupatilima, salonima i prilazima.

Eco ceramic Ardo Rosso 33,5x33,5

Na fotografijama su pločice Ecoceramic iz Španije koje možete kupiti na stranici diskont.ba. Kompanija je nastala 2009. i relativno je mlada ali već se probila na domaćem i stranom tržištu. Ecoceramic je kompanija koja je ekološki osvještena i posvećena održivom razvoju. Danas se njeni proizvodi prodaju u 100 zemalja svijeta i ona za svaku zemlju prilagođava svoju ponudu.
Našu ponudu pločica pogledajte na sledećem linku: https://diskont.ba/sr/keramicke-plocice-54

All comments

    Leave a Reply