Kategorije

Proizvođači

Specijalna ponuda

Potopna ili površinska pumpa?

Potopna ili površinska pumpa?

Postoji nekoliko parametara koji utiču na odabir određenog modela pumpe za vodu kao što su dnevna potrošnja vode, dubina bunara itd. Potrebno je sve parametre analizirati kako bi se napravio najbolji izbor odgovarajuće pumpe za vodu.

Prije nego što izaberete pumpu, potrebno je znati kolika je dnevna potrošnja vode. Za četvoročlano domaćinstvo i malu baštu dovoljna je pumpa koja proizvodi 60-70 litara u minuti. Ukoliko imate plastenik ili veće potrebe za navodnjavanjem biće vam potrebna jača pumpa.

Potrebno je takođe da izmjerite dubinu bunara jer je to faktor koji takođe bitno utiče na izbor pumpe. Ukoliko udaljenost od početka vodenog stupca nije veća od 8m, možete izabrati i površinsku pumpu. Ukoliko je bunar dublji, moraćete se odlučiti za potopnu pumpu.

Potopne pumpe rade na principu tekućeg izbacivanja, odnosno dizajnirane su da ih uronite u tečnost koju želite ispumpati. Potrebno je da izračunate koliko visoko će pumpa morati gurnuti vodeni mlaz. Dužina suhog užeta sa malom težinom (kojim ste prethodno mjerili dubinu bunara), to je visina na koju će pumpa morati podići vodu. Toj visini dodajte još 3-4m, jer je pumpa uronjena nekoliko metara u vodu. Ako ta visina ne prelazi 40m, možete kupiti jednostavnije pumpe, ukoliko je visina veća trebaće Vam kompleksniji sistem. One su puno učinkovitije od usisavajućih, te se stoga koriste za odvod, pražnjenje bazena i ribnjaka, kao i za vrtne fontane, vještačke vodopade i zalijevanje vrta.

Ukoliko Vam je potrebna pomoć ili konsultacije prilikom izbora pumpe javite nam se na mail: podrška@diskont.ba, naši stručnjaci će pronaći pumpu koja odgovara vašim potrebama za navodnjavanjem ili snabdjevanjem vodom.

U našoj ponudi imamo pumpe renomiranih svjetskih proizvođača za sve namjene po akcijskim cijenama.

Kompletnu ponudu pumpi za vodu pogledajte OVDJE

All comments

    Leave a Reply