Kategorije

Proizvođači

Specijalna ponuda

Vodič za izbor fasade

Vodič za izbor fasade

Fasadama najčešće nazivamo dekorativne maltere određene granulacije, vrste i oblasti primjene. Najčešće se primjenjuju na vanjskim fasadnim površinama, ali i unutra kao dekorativni malter. Granulacije (veličina zrna) su od 1, 1.5, 2, 2.5 i 3 mm. Veća granulacija, npr. 3 mm znači i veću potrošnju po kg za m2, ali i bolju zaštitu objekta. Većina fasada se tonira prema ton karti odgovarajućeg proizvođača, s tim da svi tonovi, pogotovo jači, nisu dostupni u svim nijansama za određenu vrstu fasade (najčešće kada su u pitanju silikonske i silikatne fasade). Blaži tonovi se preporučuju jer svjetlija fasada manje upija svjetlost, samim tim manje se grije. Zahtjevi za jačim tonovima su isključivo estetskog karaktera. U zavisnosti koji se vezivni materijal koristi u njihovoj proizvodnji najčešće se dijele na: suhe cementno-krečne, akrilne, silikonske, silikatne, silikatno-silikonske, dekorativni mozaici (kulirplasti).

Objekti sa ugrađenom termoizolacionom fasadom

Suhe cementno-krečne fasade

Suhe cementno- krečne fasade se upotrebljavaju za zaštitu i dekoraciju vanjskih i unutrašnjih zidnih površina i kao završni sloj pri izradi termoizolacionih fasada. Imaju dobru čvrstoću, parapropusnost i postojanost u različitim vremenskim uslovima. Najčešće se pakuju i isporučuju u odgovarajućim papirnim vrećama težine 25 kg.

Pakovanje suhe cementno-krečne fasade proizvođača Maxima

Suha cementno-krečna fasada

Akrilne fasade

Akrilne fasade su dekorativni malteri na bazi akrilata. Odlikuju se visokom čvrstoćom i vodoodbojnošću. Namjenjene su za zaštitu i dekoraciju vanjskih i unutrašnjih mineralnih zidnih površina. Završni su slojevi pri izradi termoizolacionih fasada. Akrilne fasade se proizvode u bijeloj boji, a po potrebi toniraju se po ton karti određenog proizvođača koja omogućava velik izbor nijansi. Najčešće se pakuju u kante težine 25 kg.

Pakovanje akrilne fasade proizvođača Maxima

Akrilna fasada

Silikatne fasade

Silikatne fasade su kvalitetni dekorativni malteri na bazi silikata. Odlikuju se visokom čvrstoćom i parapropusnošću. Namjena im je zaštita i dekoracija zidnih mineralnih površina vani i unutra, a koriste se i kao završni sloj kod termoizolacionog fasadnog sistema. Silikatne fasade se proizvode u bijeloj boji , po potrebi se toniraju u željenu nijansu. Pakuju se u kante težine 25 kg.

Pakovanje Silikatne fasade proizvođača Maxima

Silikonske fasade

Silikonske fasade su kvalitetni dekorativni malteri na bazi silikona, a odlikuju se dobrom čvrstoćom i još boljom parapropusnošću u odnosu na silikatne. Dobro prijanjaju na površinu i imaju visoku vodoodbojnost. Namjena im je zaštita i dekoracija unutrašnjih i vanjskih zidnih mineralnih površina. Koriste se kao završni sloj kod termoizolacione fasade. Silikonske fasade se proizvode u bijeloj boji, a po potrebi toniraju se u željenu nijansu. Pakuju se u kante težine 25 kg.

Pakovanje silikonske fasade proizvođača Maxima

Silikonska fasada

Silikatno-silikonske fasade

Silikatno-silikonske fasade su dekorativni malteri kojih do izražaja dolaze najbolje karakteristike silikonskih i silikatnih fasada. Odlikuju se dobrom vodoodbojnošću i dobrom parapropusnosti. Namjena im je zaštita i dekoracija unutrašnjih i vanjskih zidnih mineralnih površina. Koriste se kao završni materijal kod termoizolacionih fasadnih sistema. Silikatno-silikonske fasade  se  proizvode u bijeloj boji, a po potrebi se toniraju u željenu nijansu.Pakuju se u kante 25 kg težine.

Pakovanje Silikatno-silikonske fasade proizvođača Rofix

Dekorativni mozaici

Dekorativni mozaici su na bazi akrilata i izrađeni su od mramornog zrna granulacije 1,5 ili 2 mm. Dobro prijanjaju na podlogu i odlikuju se visokom čvrstoćom. Namjenjeni su za zaštitu i dekoraciju vanjskih i unutrašnjih zidnih površina, a kod termoizolacionih fasada najčešće se koriste kao završni sloj u podnožju cokla ili kao dekorativna obrada stubova i balkona. Dekorativni mozaici se rade u više različitih nijansi, a pakuju se najčešće u kante od 25 kg.

Pakovanje dekorativnog mozaika proizvođača Maxima

Dekorativni mozaik

Od klimatskih uslova zavisi koji tip fasade ćemo koristiti. Kod nas su se veoma dobro pokazale akrilne fasade zbog velike vodoodbojnosti i manjih zahtjeva po pitanju uslova ugradnje.

Za sve dodatne informacije pošaljite nam upit na e-mail podrška@diskont.ba. Uz konsultacije sa našim stručnjacima za fasade pronaćićemo najoptimalnije rješenje za Vas.

All comments

    Leave a Reply